FI | EN

Ministeri Lintilä avaa Ecolan Oy:n Nokian laitoksen 20.3.2017

Tuotantokapasiteetti tuplaantuu, uusina tuotteina luomulannoitteet ja maarakentamisen uusiosideaineet. Investointi vahvistaa Ecolanin roolia kiertotalouden edelläkävijänä. 

Elinkeinoministeri Mika Lintilä osallistuu tilaisuuteen ja avaa Ecolanin uuden tuotantolaitoksen Eco3/Kolmenkulman yritysalueella Nokian Kyynijärvellä. Uuden laitoksen myötä Ecolan kaksinkertaistaa tuotantokapasiteettinsa. Täydessä tuotannossa laitos työllistää noin 20 henkilöä ja välillisesti 20-30 henkilöä aliurakoinnissa. 

Ecolan keskittää Nokialle pelto- ja puutarhaviljelyn luomulannoitteiden ja maarakentamisen tuotteiden tuotannon, lisäksi laitoksella tuotetaan metsälannoitteita. Kaikkien tuotteiden valmistus perustuu kierrätettäviin raaka-aineisiin, joita saadaan lämpö- ja voimalaitosten ja teollisuuden jäte- ja sivuvirtoina. Nokian laitos pystyy käsittelemään jopa 130 000 tonnia tuhkaa vuosittain ja on Pohjoismaiden suurin lentotuhkan kierrätyslaitos. 

Resurssitehokkuutta uusilla tuotteilla 

Uusina tuotteina Nokialla ovat orgaaniset lannoitteet. Ecolan Agra® tuoteperheen perusraaka-aine on lihaluujauho, joka on Honkajoki Oy:n tuotannon sivutuote. Ecolanin 20 vuoden kokemus ja osaaminen lannoitesektorilla tuodaan nyt myös peltoviljelyyn ja erityisesti luomutuotantoon. Samoin kuin Ecolanin tuhkalannoitteissa myös peltolannoitteissa ravinteet palautetaan takaisin luontoon. Metsälannoitus lisää metsiemme tuottoa ja saatavan puun määrää. Lisääntynyt metsän kasvu vaikuttaa myös positiivisesti ilmastonmuutokseen kun metsien kyky sitoa hiilidioksidia lisääntyy. 

Lisäksi maarakentamisen sektori on merkittävä potentiaali Ecolanille. ”Maarakentamisessa uusiomateriaalit luovat merkittäviä taloudellisia hyötyjä eri osapuolille. Kiertotalouden hengessä toimintamme perustuu neitseellisten kiviainesten ja myös sideaineiden, kuten sementin ja kalkin säästämiseen”, kertoo liiketoimintapäällikkö ja maarakennuksen asiantuntija Martti Hintikka. ”Ecolan pystyy osaltaan osoittamaan, että teollisuuden sivuvirroista saadaan turvallisia ja hyödyllisiä tuotteita uusiokäyttöön. Näin jätteiden määrä vähenee ja kokonaisuudessaan resurssitehokkuus paranee”, Hintikka jatkaa. 

Nokian investoinnin ansiosta myös tuhkapohjaisten Ecolan Silva® metsälannoitteiden tuotanto kasvaa merkittävästi. Metsälannoitteiden tuotanto keskitetään Viitasaarelle, mikä kaksinkertaistaa metsälannoitteiden tuotannon noin 100 000 tonniin. 

Toimitusjohtaja Hannu Tukiainen kertoo, että yhtiön selkeän kasvustrategian mukaan Ecolan tulee jatkamaan kasvuaan investoinneilla uusiin laitoksiin uusilla markkina-alueilla ja uusilla tuotteilla. Kuluvalle vuodelle odotetaan liikevaihtoon noin 30 prosentin kasvua. 

Avajaistilaisuus 20.3.2017 klo 14.30 Nokialla osoitteessa: Testiradan tie 2, 37130 Nokia 

Lisätietoja: 

Martti Hintikka, liiketoimintapäällikkö, Ecolan Oy, p. 0400 302081, martti.hintikka@ecolan.fi 

Hannu Tukiainen, toimitusjohtaja, Ecolan Oy, p. 0400 578 988, hannu.tukiainen@ecolan.fi 

Täysin suomalaisomisteinen Ecolan Oy on toiminut 20 vuoden ajan kotimaisen kiertotalouden kehittämisessä yhteistyössä energiantuottajien kanssa. Ecolanin toiminnan ydin on energiantuotannossa ja muuallakin teollisuudessa syntyvien sivuvirtojen käsittely ja tuotteistaminen laadukkaiksi lannoitteiksi ja maarakennustuotteiksi.